19 Απριλίου 2024

Οι 10 κορυφαίες τάσεις στην επιχειρησιακή νοημοσύνη για το 2018

Οι πιο σημαντικές τάσεις που πρέπει να γνωρίζετε για την επιχειρησιακή νοημοσύνη το 2018

Τα δεδομένα είναι ανεκτίμητα για κάθε επιχείρηση, από εκκολαπτόμενες startups μέχρι παγκόσμιες φίρμες. Αυτή η αναπτυσσόμενη τάση οδηγεί τις επιχειρήσεις στο να αξιοποιήσουν λύσεις και υπηρεσίες επιχειρησιακής νοημοσύνης που θα αναβαθμίσουν και επιταχύνουν τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με δεδομένα.

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις θέτουν ως προτεραιότητα μια σύγχρονη προσέγγιση επιχειρησιακής νοημοσύνης, κι έπειτα προετοιμάζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους για να είναι η γενιά με τη μεγαλύτερη εξοικείωση με την ανάλυση. Για να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το 2018, οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν τις στρατηγικές, τις τεχνολογίες και τους επιχειρηματικούς ρόλους που μπορούν να ενδυναμώσουν την προσέγγιση τους στην επιχειρησιακή νοημοσύνη.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις πιο σημαντικές τάσεις που θα επικρατήσουν τη νέα χρονιά και μετά.

Τάσεις στην επιχειρησιακή νοημοσύνη για το 2018

Μη φοβάστε την Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η μηχανική μάθηση θα βελτιώσει τον αναλυτή

Η ποπ κουλτούρα τροφοδοτεί μια δυστοπική άποψη για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά καθώς η έρευνα και η τεχνολογία συνεχίζουν να βελτιώνονται, η μηχανική μάθηση ταχεία εξελίσσεται σε πολύτιμο συμπλήρωμα για τον αναλυτή, παρέχοντας υπηρεσίες και ενισχύοντας την αποδοτικότητα.

Η αυτοματοποίηση απλών αλλά παράλληλα χρονοβόρων καθηκόντων, όπως οι μαθηματικές πράξεις, δίνει στους αναλυτές χρόνο για στρατηγική σκέψη για τις επιχειρηματικές συνέπειες της ανάλυσής τους και τα επόμενα βήματά τους. Δεύτερον, βοηθά τον αναλυτή να παραμείνει σε συντονισμό με τα δεδομένα τους. Χωρίς να σταματούν για να υπολογίσουν αριθμούς, οι αναλυτές μπορούν να ενασχοληθούν με τα επόμενα ζητήματα για να εντρυφήσουν.

Η μηχανική μάθηση αποτελεί μια αναμφισβήτητη βοήθεια για τον αναλυτή, ωστόσο είναι ουσιώδες να καταστεί σαφές ότι η βοήθεια αυτή θα πρέπει να παρέχεται όταν υπάρχουν καθαρά υπολογισμένα αποτελέσματα. Παρόλο που υπάρχουν ανησυχίες για αντικατάσταση τους, οι αναλυτές θα επωφεληθούν τρομερά από την μηχανική εκμάθηση και θα γίνουν πιο ακριβείς και impactful στον τομέα τους.

Η υπόσχεση του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού

Η Gartner προβλέπει ότι έως το 2050, το 50% των αναλυτικών ερωτημάτων θα γίνεται μέσω αναζήτησης, νευρογλωσσικού προγραμματισμού ή φωνής. Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός θα δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν αναζήτηση δεδομένων ακόμα και με πολύ λεπτές διαφοροποιήσεις, ενώ θα λαμβάνουν σχετικές απαντήσεις που θα τους οδηγούν σε καλύτερες εκτιμήσεις και αποφάσεις

Ταυτόχρονα, οι προγραμματιστές και οι τεχνικοί θα κάνουν μεγαλύτερα βήματα στην κατανόηση του πώς χρησιμοποιείται ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θέτουν τα ερωτήματά τους - από την άμεση ικανοποίηση της περιέργειας μέχρι την αναζήτηση. Τα μεγαλύτερα κέρδη από την πλευρά της ανάλυσης θα προέλθουν από την αντιμετώπιση αυτής της ασάφειας και την κατανόηση της πληθώρας εργατικών ροών που μπορεί να αυξήσει ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός.

Η δυνατότητα αυτή θα προκύψει όχι από την χρήση του νευρογλωσσικού προγραμματισμού σε κάθε περίσταση, αλλά με την παροχή του στις κατάλληλες ροές εργασίας έτσι ώστε να γίνει δεύτερη φύση των ανθρώπων που θα τον χειρίζονται.

Το μέλλον της διαχείρισης δεδομένων είναι προϊόν πληθοπορισμού

Το να ειπωθεί ότι οι self-service αναλύσεις ήταν σημείο-καμπή για την επιχειρησιακή νοημοσύνη είναι λίγο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την διαχείριση δεδομένων. Καθώς επεκτείνεται ο κλάδος των σελφ σέρβις αναλύσεων, ένας αγωγός πολύτιμων προοπτικών και πληροφοριών αποτελεί έμπνευση για νέους και καινοτόμους τρόπους διαχείρισης.

Η διαχείριση έχει να κάνει τόσο με τη χρήση της εμπειρίας του συνόλου για να προσφέρει τα σωστά δεδομένα στο σωστό άτομο, όσο και για να αποκρύψει δεδομένα από τα λάθος άτομα. Η επιχειρησιακή νοημοσύνη και οι στρατηγικές αναλύσεων θα ενστερνιστούν το νέο μοντέλο διαχείρισης το 2018: τα τμήματα πληροφορικής και οι τεχνικοί δεδομένων θα επεξεργαστούν και θα ετοιμάσουν αξιόπιστες πηγές δεδομένων, και με την στρατηγική του σελφ σέρβις να γίνεται το κυρίαρχο ρεύμα, οι τελικοί χρήστες θα μπορούν να πλοηγηθούν ανάμεσα σε αξιόπιστα και ασφαλή δεδομένα.

Η διαμάχη για τα multi-Clouds συνεχίζεται

Σύμφωνα με την Gartner, “η τακτική των multi-cloud θα γίνει η συνηθέστερη στρατηγική για το 70% των επιχειρήσεων ως το 2019”. Καθώς οι επιχειρήσεις σταδιακά γίνονται πιο επιφυλακτικές στην διατήρηση μίας μοναδικής πλατφόρμας κληρονομιάς, η αξιολόγηση και εφαρμογή ενός multi-cloud περιβάλλοντος μπορεί να καθορίσει ποιος παρέχει την καλύτερη απόδοση και υποστήριξη σε κάθε περίσταση.

Ωστόσο, ενώ η ελαστικότητα είναι προτέρημα, αυτή η προσέγγιση αυξάνει τα έμμεσα έξοδα με την κατανομή εργασιακών καθηκόντων ανάμεσα στους παρόχους και εξαναγκάζει τους υπαλλήλους προγραμματιστές να εξοικειωθούν με πολλαπλές πλατφόρμες. Με την υιοθέτηση πολλαπλών clouds να αυξάνεται, οι εταιρείες πρέπει να αξιολογήσουν την στρατηγική τους και να υπολογίσουν την υιοθέτηση, την ενδοεπιχειρησιακή χρήση, τις απαιτήσεις της εργασίας και το κόστος εφαρμογής για κάθε πλατφόρμα.

ανάδειξη του Διευθύνοντα Συμβούλου Δεδομένων

Τα δεδομένα και οι αναλύσεις μετατρέπονται σε κεντρικά σημεία κάθε επιχείρησης. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, διαφαίνεται ένα κενό ανάμεσα στον Διευθυντή Συστημάτων Πληροφορικής και την επιχείρηση, καθώς ο πρώτος προσπαθεί να εξασφαλίσει ασφάλεια και σωστή διαχείριση σε αντίθεση με την ταχύτητα της απόκτησης της πληροφορίας. Έτσι, η ομάδα των προϊσταμένων καθίσταται υπεύθυνη για τη δημιουργίας της κουλτούρας της ανάλυσης.

Για πολλούς, η απάντηση βρίσκεται στην ανάδειξη ενός Διευθύνοντα Συμβούλου Δεδομένων ή Διευθυντή Υπηρεσιών Ανάλυσης για να φέρει αλλαγές στις διαδικασίες της επιχείρησης, να υπερπηδηθούν τα πολιτιστικά εμπόδια, και να μεταδοθεί η αξία των αναλύσεων σε όλα τα επίπεδα. Ο ρόλος του Διευθύνοντα Συμβούλου Δεδομένων είναι επικεντρωμένος στα αποτελέσματα και στο να εξασφαλίσει ότι υπάρχουν δυναμικές συζητήσεις στο επίπεδο των διευθυντών για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ανάλυσης από την αρχή.

Η τοποθεσία των αντικειμένων θα φέρει την καινοτομία στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Ως υποκατηγορία του Διαδικτύου πραγμάτων, η “τοποθεσία των πραγμάτων” αφορά συσκευές που αντιλαμβάνονται και επικοινωνούν την γεωγραφική τους τοποθεσία. Η αποθήκευση αυτών των δεδομένων επιτρέπει στους χρήστες να συνυπολογίσουν τις συνθήκες της τοποθεσίας μιας συσκευής παράλληλα με την αξιολόγηση της δραστηριότητας και των σχημάτων χρήσης.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την εύρεση επενδυτικών αγαθών, ανθρώπων, μέχρι και για την διάδραση με φορητές συσκευές, όπως τα smartwatch ή badges για την παροχή περαιτέρω εξατομικευμένων εμπειριών. Καθώς σχετίζεται με την ανάλυση δεδομένων, τα δεδομένα που βασίζονται στην τοποθεσία μπορούν να ερμηνευτούν τόσο ως καταχώρηση όσο και ως εξαγωγή πληροφοριών.

Εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα, οι αναλυτές μπορούν να ενσωματώσουν την πληροφορία για να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει, πού συμβαίνει, και τι θα πρέπει να περιμένουν ότι θα συμβεί.

Η ευαισθησία οδηγεί σε αύξηση της ασφάλισης δεδομένων

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 από την IBM και το Ponemon Institute, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων που προκλήθηκε από ινδικές επιχειρήσεις έφτασε τα 110 εκ. ινδικές ρουπίες τη χρονιά αυτή. Για πολλές εταιρείες, τα δεδομένα είναι κομβικό στοιχείο που κατέχουν. Όπως έχουμε δει από πρόσφατες και μεγάλες παραβιάσεις δεδομένων, η απειλή των δεδομένων μιας επιχείρησης μπορεί να είναι ισοπεδωτική, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην εταιρεία.

Το ότι τα δεδομένα είναι σαν αγαθό σημαίνει ότι η αξία τους πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω, και τελικά να οδηγήσει σε ένα ερωτήματα και συζητήσεις γύρω από το πώς αυτό το ανεπεξέργαστο υλικό θα φτάσει τις επιχειρήσεις σε νέα ύψη. Και σαν κάθε άλλο αγαθό, ποιο το νόημα εάν μπορεί να παραβιαστεί χωρίς επιπτώσεις;

Ψάξτε για εταιρείες για να επενδύσετε ορθά σε μια διαδικτυακή ασφάλιση για να εξασφαλίσετε την προστασία του αγαθού σας.

Επιπλέον ανάδειξη του ρόλου του Τεχνικού Δεδομένων

Οι τεχνικοί δεδομένων θα συνεχίσουν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας της κάθε εταιρείας στο να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για τη βελτίωση των επιχειρησιακών αποφάσεων. Από τον Νοέμβρη του 2017, υπάρχουν πάνω από 1.700 ανοιχτές θέσεις εργασίας στην Ινδία με τον τίτλο στο LinkedIn να αναγράφει “Τεχνικός Δεδομένων”, κάτι που υποδεικνύει την αυξανόμενη και διαρκή ζήτηση για την ειδίκευση αυτή.

Οι τεχνικοί δεδομένων είναι υπεύθυνοι για την εξαγωγή δεδομένων από τα θεμελιώδη συστήματα της επιχείρησης, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάγνωση συμπερασμάτων και την λήψη αποφάσεων. Καθώς ο βαθμός δυνατοτήτων δεδομένων και αποθηκευτικού χώρου αυξάνεται, κάποιος με πραγματική τεχνολογική γνώση των συστημάτων, αρχιτεκτονικής και την ικανότητα να αντιληφθεί τι θέλει και χρειάζεται η επιχείρηση καθίσταται ακόμα πιο χρήσιμος.

Η ανθρώπινη επίδραση των ελευθέριων τεχνών στον τομέα της ανάλυσης

Με τις τεχνολογικές πλατφόρμες να γίνονται ευκολότερες στη χρήση, οι τεχνικές ειδικότητες παύουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο καθένας μπορεί να παίξει με δεδομένα χωρίς να χρειάζεται τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις που κάποτε απαιτούνταν. Εδώ έρχονται στο προσκήνιο άτομα με ευρύτερες ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέριων τεχνών. Μπορούν να έχουν αντίκτυπο εκεί που οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη υπαλλήλων δεδομένων.

Μια γενικότερη προσήλωση στην προτεραιότητα της ανάλυσης δεδομένων θα οδηγήσει αυτούς τους υπαλλήλους δεδομένων στο να βοηθούν τις επιχειρήσεις τους στο να κερδίσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και καθώς η ανάλυση εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει τόσο την τέχνη όσο και την επιστήμη, το επίκεντρο της προσοχής δεν θα είναι απλά η μεταφορά δεδομένων, αλλά η δημιουργία ιστοριών δεδομένων που θα εμπνεύσουν τη λήψη αποφάσεων.

Τα πανεπιστήμια θα διπλασιάσουν την επένδυση στην επιστήμη των δεδομένων και τα προγράμματα αναλυτική

Το 2017, στην Big Data & Analytics Summit, η Nasscom αναγνώρισε έξι πεδία εξειδίκευσης στον τομέα της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Οι αναλυτές επιχειρήσεων, οι αρχιτέκτονες λύσεων, οι ολοκληρωτές, αρχιτέκτονες, αναλυτές και επιστήμονες δεδομένων αναμένονται να είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη του τομέα της πληροφορικής.

Με τις επιχειρήσεις να ενστερνίζονται μια προσέγγιση που περιστρέφεται γύρω από τα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων για όλες τις λειτουργίες, οι εταιρείες βρίσκονται σε τεράστια ανάγκη για επαγγελματίες με ικανότητες επιστήμης δεδομένων και αναλυτικής. Πως ανταποκρίνονται σε αυτό τα πανεπιστήμια;

Κορυφαία ιδρύματα όπως το IIM Bengaluru, το IIM Calcutta, το IIT Kharagpur και το IMT Ghaziabad έχουν αναπτύξει ισχυρά προγράμματα αναλυτικής.

Πηγή :  https://inc42.com/resources/business-intelligence-trends-2018/