Ενώ υπάρχει μια μεγάλη  συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες των Big data για να το κάνουν αυτό, o Greg Simon, διευθυντής της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης του καρκίνου Moonshot του Λευκού Οίκου, είναι ένας σκεπτικιστής - τουλάχιστον μέχρι τώρα.

"Τι είναι τα Big Data;” ρώτησε ο Simon μιλώντας στο συνέδριο Fortune’s Brainstorm Health στο Σαν Ντιέγκο και είπε: “Στο σύστημα υγείας έχουμε μια ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών. Ξέρω κάτι που δεν ξέρετε. Ξέρετε κάτι που δεν ξέρω. Όταν πρέπει να ξέρουμε όλοι τι γίνεται, σας καλώ ή σας στέλνω email. Μπορείτε να μου απαντήσετε με φαξ αντιστοίχως”.

Και συνέχισε: “Τα Big data είναι το μεγάλο κίτρινο αντικείμενο που ο καθένας είναι ερωτευμένος μαζί του. Αλλά ακόμα ζούμε σε έναν ιατρικό κόσμο που οι πληροφορίες είναι σπάνιες”. Σημείωσε ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν μια βάση δεδομένων για κάθε συναλλαγή μετοχών που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να πάρουν ακόμα τα δικά τους προσωπικά ιατρικά αρχεία.

Η οργάνωσή του είναι μία από τις πολλές που εργάζονται για να κάνουν τα ιατρικά δεδομένα ελεύθερα (ή τουλάχιστον πιο ελεύθερα). Η Genomic Data Commons, μια βάση δεδομένων που εισήχθη τον Ιούνιο για να συγκεντρωθούν γονιδιωματικά και κλινικά δεδομένα και να καταστούν διαθέσιμα στους ερευνητές, αναφέρει μια μέτρια επιτυχία. Η βάση δεδομένων Commons κατέχει πλέον τα πρώτα γονιδιακά δεδομένα, από το Cancer Genome Atlas,  32.000 ατόμων, από 14.000 άτομα που ήταν τον Ιούνιο (σύντομα θα υπάρξουν αντίστοιχες πληροφορίες για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα). Σε αυτά τα δεδομένα έχει γίνει πρόσβαση 5 δισεκατομμύρια φορές από τον Ιούνιο.

Ο Simon τα χαρακτήρισε ως «καλά νέα». Το κακό νέο; Όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε το Cancer Genome Atlas, δαπάνησε 100 εκατομμύρια δολάρια για να πάρει στοιχεία από 50.000 ανθρώπους. Από αυτά, τα δεδομένα από τους 24.000 ήταν άχρηστα, είπε.

"Έτσι, τα Big data είναι στη μέση των κακών δεδομένων που δημιουργoύνται από την έλλειψη παθολογίας, ιατρικών προτύπων και την έλλειψη της πανταχού παρούσας και άμεσης μετάδοσης των δεδομένων, όπως γίνεται με τα οικονομικά και τα μετεωρολογικά δεδομένα”, δήλωσε ο Simon.

Πρόσθεσε για  τις προοπτικές των Big data στην αντιμετώπιση του καρκίνου: "Μπορεί να κάνoυν τη διαφορά; Ναι μπορούν. Αλλά εμείς πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα της ανταλλαγής πληροφοριών που έχουμε, διότι η ικανότητά μας να μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες έχει υπερβεί κατά πολύ την θέληση μας".

Πηγή: fortune.com