16 Απριλίου 2024

Έξι προβλέψεις για την αγορά των αναλύσεων Big data που είναι της τάξης των 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η δημιουργία και η χρήση των δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται αλματωδώς και μαζί με αυτές αυξάνεται και η επένδυση σε μεγάλες hardware και software αναλύσεις δεδομένων και υπηρεσιών. Επίσης αυξάνεται και η επένδυση στους επιστήμονες δεδομένων και η συνεχής εκπαίδευσή τους. Η διαθεσιμότητα των πολύ μεγάλων συνόλων δεδομένων είναι ένας από τους λόγους που το Deep Learning, ένα υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης (AI), έχει πρόσφατα αναδειχθεί ως η πιο hot τάση της τεχνολογίας

με τη Google, το Facebook, το Baidu, την Amazon, την IBM, την Intel και την Microsoft, όλες με πολύ βαθιές τσέπες, να επενδύουν στην απόκτηση ταλέντων.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον και οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων εργαλείων για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων και νέους ρόλους και ευθύνες των επιχειρήσεων. Εδώ είναι μερικές προβλέψεις που βασίζονται στην ανάλυση του International Institute for Analytics (IIA), IDC και του NewVantage Partners, όσον αφορά την αγορά για τις αναλύσεις Big data.

Αυτή η αγορά σύντομα θα ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η IDC αναφέρει ότι τα παγκόσμια έσοδα για τα Big data και τις επιχειρηματικές αναλύσεις θα αυξηθούν από 130 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε περισσότερα από 203 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, με ένα σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης (CAGR) της τάξεως του 11,7%. Είναι η βιομηχανία με τη μεγαλύτερη επένδυση στα Big data και στις λύσεις επιχειρηματικών αναλύσεων (σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016).

Υπάρχει χρυσός σε αυτά τα βουνά δεδομένων.

Μέχρι το τέλος του 2017, η αύξηση των εσόδων από προϊόντα που βασίζονται σε πληροφορίες θα διπλασιάσει το υπόλοιπο του χαρτοφυλακίου των προϊόντων / υπηρεσιών για το ένα τρίτο των εταιρειών του Fortune 500, λέει η IDC. Μη επεξέργαζμένα δεδομένα και διάφορα περιεχομένα προστιθέμενης αξίας θα πρέπει να αγοράζονται και να πωλούνται είτε μέσω αγορών ή με διμερείς συναλλαγές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αναπτύσουν μεθόδους για την αποτίμηση των στοιχείων τους . Η «Νομισματοποίηση των δεδομένων" θα γίνει μια σημαντική πηγή εσόδων, καθώς ο κόσμος θα δημιουργήσει 180 zettabytes δεδομένων (ή 180 τρισεκατομμύρια gigabytes) το 2025, από 10 zettabytes που ήταν το 2015, σύμφωνα με την IDC.

Η δημιουργία μιας κουλτούρας που βασίζονται σε δεδομένα θα συνεχίσει να είναι μια πρόκληση.

Πάνω από το 85% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν αρχίσει προγράμματα για τη δημιουργία κουλτούρας που βασίζεται σε δεδομένα, αλλά μόνο το 37% ανέφεραν επιτυχία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την 5η ετήσια έρευνα των υψηλόβαθμων εταιρικών στελεχών της NewVantage Partners για το θέμα των Big Data. Η τεχνολογία δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα περιλαμβάνει την κατανόηση της διαχείρισης, την οργανωτική ευθυγράμμιση, και τη γενική οργανωτική αντίσταση. “Μακάρι οι άνθρωποι να ήταν τόσο εύπλαστοι όσο τα δεδομένα”, λένε οι συντάκτες της έκθεσης NVP.

Οι πωλητές των cloud θα ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο με τους παραδοσιακούς παρόχους αναλύσεων.

Με την ταχεία αύξηση των αναλυτικών δυνατοτήτων στις πλατφόρμες cloud, οι χρήστες θα αξιοποιήσουν τις αναλύσεις λογισμικού το 2017, λέει το Διεθνές Ινστιτούτο αναλύσεων. Ομοίως, η IDC προβλέπει ότι μέχρι το 2018, τα νέα μοντέλα τιμολόγησης στο σύννεφο για συγκεκριμένες αναλύσεις φόρτου εργασίας, θα οδηγήσουν σε μέχρι και 5 φορές υψηλότερη αύξηση των δαπανών για τα cloud έναντι των αναλυτικών λύσεων.

Οι προϊστάμενοί των δεδομένων θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους σε πρωτοβουλίες δεδομένων για την δημιουργία των εσόδων τους.

Σήμερα, τα περισσότερα στελέχη βλέπουν το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου δεδομένων, σε αμυντικό επίπεδο και επικεντρωμένο στην εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τις κανονιστικές απαιτήσεις. Αλλά κοιτάζοντας μπροστά, οι προϊσταμένοι των δεδομένων θα προωθήσουν την καινοτομία και θα οικοδομήσουν μια κουλτούρα δεδομένων για τις οργανώσεις τους, όπως είπε το 48,3% των ερωτηθέντων στην έρευνα του NewVantage Partners.

Οι μεταφραστές δεδομένων θα πολλαπλασιαστούν.

Σε έκθεσή για τα Big data, το McKinsey Global Institute (MGI) ποσοτικoπoίησε την επερχόμενη έλλειψη επιστημόνων δεδομένων (140.000 έως 190.000 άτομα με "βαθιές αναλυτικές ικανότητες" στις Η.Π.Α. από το 2018). Τώρα προβλέπεται ότι εκατομμύρια ανθρώπων θα χρειαστούν για να χρησιμεύσουν ως μεταφραστές των αποτελεσμάτων για τις εργασίες των επιστημόνων δεδομένων στο υπόλοιπο της οργάνωσης. Ομοίως, ο Chris Brady, ο Mike Forde, και ο Simon Chadwick γράφουν στην Sloan Management Review "... μπορεί να είναι ευκολότερο για τους ειδικούς του χώρου, με βαθιά γνώση της επιχείρησης στην οποία εμπλέκονται και που έχουν τις απαιτούμενες διαπροσωπικές δεξιότητες, να αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με τις αναλύσεις δεδομένων για να ενεργούν ως μεταφραστές για τους επιστήμονες δεδομένων. Έτσι οι επιστήμονες δεδομένων θα αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με τον τομέα, ιδιαίτερα τη γλώσσα του εν λόγω τομέα”.

Πηγή: forbes.com