29 Μαρτίου 2024

Γιατί η επεξεργασία φυσικής γλώσσας(NLP-Natural Language Processing) θα αλλάξει τα πάντα

Σήμερα μπορείς να μιλήσεις στον υπολογιστή σου ή στο κινητό σου. Αν διάβαζες πριν λίγα χρόνια αυτή τη πρόταση θα σου φαινόταν τουλάχιστον παράλογη. Αλλά με τις εξελίξεις στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, οι πιθανότητες είναι υπέρ του να έχεις ήδη ζητήσει από το κινητό σου να στείλει ένα μήνυμα ή να ψάξει για κάτι στο ίντερνετ για σένα.

 

Στην πραγματικότητα, η NLP είναι ένα κομμάτι της μηχανικής μάθησης, των Big Data και της Τεχνητής νοημοσύνης που πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πάντα. Με απλά λόγια, η NLP είναι η ικανότητα ενός υπολογιστή να καταλάβει τη γλώσσα των ανθρώπων όπως ακριβώς και όταν τη μιλάμε.


Για αρκετό καιρό οι αναζητήσεις στο ίντερνετ γίνονταν πατώντας μια σειρά από λέξεις κλειδιά στην αναζήτηση. Πλέον μπορείς απλά να γράψεις αυτό που θες όπως ακριβώς θα το ρώταγες σε κάποιον φίλο σου και το google θα προσφέρει πολύ αξιόπιστη απάντηση. Το ίδιο ισχύει και για την ομιλία. Βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης όπως οι Siri, Cortana και η Google Now είναι τα πιο γνωστά παραδείγματα.


Σίγουρα για κάποιον άνθρωπο φαντάζει πολύ εύκολο να καταλάβει μια ερώτηση και να την απαντήσει, δεν ισχύει όμως για έναν υπολογιστή. Αντιθέτως, είναι πολύ πολύπλοκο και απαιτούνται πολλά βήματα, προγραμματισμοί και προβλέψεις. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε απίστευτες ταχύτητες. Το εκπληκτικό είναι πως ο άνθρωπος καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει κάποιος, ενώ ο υπολογιστής βασίζεται σε λέξεις, σε περιεχόμενο, σε γραμματικά φαινόμενα κλπ για να κάνει μια πρόβλεψη για το ποια πρέπει να είναι η απάντηση, δηλαδή δεν καταλαβαίνει με τον ίδιο τρόπο.


Μακρινοί στόχοι είναι το NLP να αντικαταστήσει γλώσσες προγραμματισμού όπως java, C και να τις αντικαταστήσει με τη γλώσσα των ανθρώπων. Ακόμα πιο μακρινό είναι ένας υπολογιστής που επικοινωνεί με έναν άνθρωπο χωρίς κανέναν πρόβλημα.


Οι εφαρμογές είναι πολλές. Το google translator, το μεταφραστικό του facebook, ο εντοπισμός των spam email και πολλές άλλες ιντερνετικές εφαρμογές. Επαγγελματίες του μάρκετινγκ χρησιμοποιούν τη sentiment analysis και δικηγόροι για να εντοπίζουν τα σημαντικά αποσπάσματα στα χαόδη νομικά τους έγγραφα. Εφαρμογές στην εξυπηρέτηση και βοήθεια πελατών μέχρι την αντιμετώπιση εγκλήματος.


Πως η NLP θα αλλάξει τα πράγματα στο μέλλον


Φανταστείτε ένα μέλλον που οι άνθρωποι θα μιλούν συνεχώς στα σπίτια τους ζητώντας πληροφορίες και δίνοντας εντολές ή θα έχουν το προσωπικό του ρομποτ-βοηθό. Όλα αυτά, αν και ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής ταινίας, δεν είναι και τόσο μακρυά. Και ο λόγος που τα πλησιάζουμε είναι η NLP.


Αλλά το πιο χειροπιαστό που θα κάνει άμεσα τη διαφορά στη καθημερινότητα των ανθρώπων είναι όταν δεν θα υπάρχει η ανάγκη να διαβάζει κανείς τα SMS ή τα mail του, πολύ απλά γιατί θα του τα διαβάζει η μηχανή! Τα ψώνια θα γίνονται αυτόματα μέσω του «έξυπνου» ψυγείου, που θα γνωρίζει πότε πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αγορές και όταν χαλάει το πλυντήριο θα καλεί μόνο του τον ειδικό για να το επισκευάσει. Όλα αυτά τα σενάρια είναι δίπλα μας! Εκπληκτικό;